Little Cute Girl
Disclaimer
Sweet Owner

Sarah-Terengganu,Malaysia
13 y/0
Hello to all of the  かわい人 ! Enjoy my tutobies along with my story. You can leave your footsteps in the cbox below. Follow me if you think my blog is cute! LOL XD


Menu
Blueiy Button
POST CBOX


Click the word above! Don't forget to leave your footprints in the cbox!



Followers
My Friends

Credits
Leg's Note
Template 100% made by Atin Tory. This blog is edited and own by AzuNyan. Thanks a lot to C U T E for helping me.
Tutorial: Header Transparent [Photoshop]
Saturday, November 9, 2013 | 12:37 AM | 0 comments


Moshi-moshi! Heylo sume! Harhar..rindu lak nk update blog..so aku ingatkan nk buat tuto lah satu..hehe
btw, aku tukar header pulak! Aku rase semangat sangat buat header semalam, so aku pon buat laa header gif satu. Aku tahu header tu tak cantik..tapi takpelaa..kite tayangkan skit..lol

Nanti esok luse aku rase aku nk tukar lagu lah. Bosan lah lagu tu..so aku nk tukar lagu lain tapi still rocks! Nyahaha..okai! hari ni aku nk ajar korang buat header transparent gune photoshop. Hee..bagi yg takde photoshop tu, aku paham sangat perasaan korang, sebab dulu aku pon takde jugak bende photoshop ni, so kalau nk edit ape2 tuk blog memang susah skit lah. Lagi2 nk buat header transparent, so korang jangan risau!  Sebab nanti aku akan buat satu tuto nk buat header transparent tanpa menggunakan photoshop! Suke tak?

Tertulis panjang plak di atas. Hee..nk buat camne, kalau skali tangan menaip keyboard ni, takkan boleh berhenti xD Cewahh..pandai pulak aku berkata2..lol..tapi hakikatnye aku ambik perkataan tu mase aku bace blog orang tadi..bhahaha.

Oit! Berhenti mengarut >.< jom kite start!

1. Bukak lah photoshop tu! Then tekan File>New


2. Then akan keluar cam kat bawah. Korang isilah kotak width and height tu. Suke hati korang laa nk isi width and height tu berape, tapi kalau aku, aku ambik width: 900 and height: 300. Pastu korang tukar background contents jadi transparent.


3. Click OK. Pastu mesti akan keluar cam kat bawah.


4. Then, kite letak gambar satu! Korang click File>Open. Pastu pilih gambar yg korang nk.


5. After that, korang right click dekat tab gambar tu. Click dekat Move to New Window.


6. Nanti akan keluar cam gambar kat bawah.


7. Korang click move tool. Pastu korang tarik or drag je gambar tu masuk ke dalam header. Kalau korang nk tambah cam shadow skit kat gambar pon boleh. Boleh ikut step bawah ni.

8. Korang pergi kat layer. Then korang right click kat layer gambar or layer 2.



9. Nanti akan keluar cam kat bawah. Korang tick kat Drop Shadow. Kalau korang nk tick yang lain pon boleh. Bergantung pada korang punya citarasa. Then click OK.



10. Then check it out korang punya gambar jadi camne. Harhar..meh kite add fonts pulok.


11. Click simbol 'T' yang aku bulatkan. Pastu korang tulis2 jelaa ape2 pon yang korang nak.

12. Kalau nk tukar warna, highlight perkataan then tekan kat bahagian colour tu.


12. Pastu korang tambah laa effect2 lain. Kalau nk lah xD

13. Then, kita tambah shape skit..hehe


14. Kalau nk tukar warna shape, ulangi langkah langkah 12.

15. Lepas tu suka hati korang lah nk adjust camne pon header korang tu. And..mase untuk save! Klik File>Save As


16. Tukar format kepada PNG.


17. Done! Skang korang dah boleh guna :D

Terimalah header  tk seberapa di atas xD sekian..




Older Post | Newer Post