Little Cute Girl
Disclaimer
Sweet Owner

Sarah-Terengganu,Malaysia
13 y/0
Hello to all of the  かわい人 ! Enjoy my tutobies along with my story. You can leave your footsteps in the cbox below. Follow me if you think my blog is cute! LOL XD


Menu
Blueiy Button
POST CBOX


Click the word above! Don't forget to leave your footprints in the cbox!



Followers
My Friends

Credits
Leg's Note
Template 100% made by Atin Tory. This blog is edited and own by AzuNyan. Thanks a lot to C U T E for helping me.
Tutorial: Corak dalam Tulisan (Clipping Mask) [Photoshop]
Sunday, November 10, 2013 | 3:08 AM | 0 comments


Oyoo oyoo! lol..pelik pulak cara greeting aku xD haha..sejak akhir2 ni..aku jadi rajin update blog..tak tau penyakit ape datang menyerang. Tibe2 je jadi rajin..nyahaha

Btw, aku dapat result perikse aku..harhar..agak teruk jugak lah. Ngehehe xD alhamdulillah..ade jugak A..dan yeahh..C pon ade dua bijik..kekeke..aku tk nak kongsi aku punye result, malu kot nk cakap result aku secara terperinci..haha..biarlah rahsia ye?

Okey..sebenarnye hari ni aku nk ajar korang camne nk buat clipping mask. Mungkin dah ramai yg tahu sebab dah belajar dengan kak tieqa lah, kak atin lah..so rase cam..aishh..patut ke aku buat? takpe ah..memandangkan rase bosan menyelubungi diri. Kat bawah ni ade satu contoh clipping mask.


Okaii..jom kite start

1. Tekan File>New.

2. Suka hati korang laa nk buat berapa pon dia punye height and width tu..kalau nk buat bende camni kat header pon boleh.

3. Tekan simbol 'T' kat tepi tu and tulis jelah ape2 kat situ.


4. Lepas tu, korang tekan File>Open. Pilih lah gambar yg korang nk letak dalam tulisan tu.

5. Ok, lepas tu korang drag masuk je gambar tu kat dalam ruangan yg korang tulis tadi tu laa.


6. Then, korang ejas lah skit gambar tu, kalau gambar korang tu terlalu besar ke or terlalu kecik ke. Nanti baru nampak kemas skit. Kalau yg nk ejas tu, boleh pergi ke Edit>Free Transform. Aku malas nk screenshot so cari sendiri lah ye.

7. Ok..yg ni yg penting skali! Korang pergi kat Layer, then korang right click kat layer gambar yg korang pilih tu. Lepas tu korang cari Create Clipping Mask. Pastu ape lagi? Click la!


8. Korang nampak tak ape yg terjadi? Haha..dah jadi dah clipping mask! Senang je kan? Done!




Older Post | Newer Post