Little Cute Girl
Disclaimer
Sweet Owner

Sarah-Terengganu,Malaysia
13 y/0
Hello to all of the  かわい人 ! Enjoy my tutobies along with my story. You can leave your footsteps in the cbox below. Follow me if you think my blog is cute! LOL XD


Menu
Blueiy Button
POST CBOX


Click the word above! Don't forget to leave your footprints in the cbox!



Followers
My Friends

Credits
Leg's Note
Template 100% made by Atin Tory. This blog is edited and own by AzuNyan. Thanks a lot to C U T E for helping me.
Tutorial : Follower Widget (New Version)
Friday, May 17, 2013 | 7:40 AM | 3 comments


Helloo! Update tuto lagi! Yeah..memangdangkan saye ni baru je add follower widget kat blog nih..jadi saye nk kongsi ilmu skit laa..korang tak tau ape tu follower widget? alaa..cam kat blog ni laa..humm..takpe2..tengok gambar kat bawah nih.



1. First, korang tukar dari Classic Template kepada Designer Template dulu. Korang boleh refer tuto INI.
2. Lepas dah convert tuh, korang pergi ke Dashboard>Layout.
3. Then, korang tekan Add a Gadget lepas tu tekan More Gadgets. Tengok gambar bawah nih untuk lebih faham.



4. Lepas tu korang scroll bawah. Sampai korang jumpa gadget Followers tuh.

5. Ok..lepas tu Add & Save. Lepas tu korang view blog korang.
6. Tekan Ctrl+U serentak. Then akan keluar banyak code kan? What you need to do is relax dan jangan pening ngan code yg sangat banyak tuh. Just tekan Ctrl+F serentak and cari code friendconnect.

click untuk tumbesaran

7. Ok..korang nampak tak code yg dihighlightkan tu? Skang nih saye nk korang cari code seakan-akan dengan code bawah nih.

WARNING!!!
JANGAN COPY CODE KAT BAWAH NI! SETIAP BLOG ADA CODE TERSENDIRI. CODE KAT BAWAH NI UNTUK FOLLOWER WIDGET BLOG SAYA SAHAJA.
Korang copy code start daripada <script type="text/javascript"> hingga locale: 'en'}, skin); </script></div>
                                                     
     

<script type="text/javascript">
if (!window.google || !google.friendconnect) {
document.write('<script type="text/javascript"' +
'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +
'</scr' + 'ipt>');
}
</script>
<script type="text/javascript">
if (!window.registeredBloggerCallbacks) {
window.registeredBloggerCallbacks = true;


gadgets.rpc.register('requestReload', function() {
document.location.reload();
});

gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {
google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;
google.friendconnect.requestSignOut();
});
}
</script>
<script type="text/javascript">
function registerGetBlogUrls() {
gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {
var holder = {};
holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/7499447341535614647/posts/default";
holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/7499447341535614647/comments/default";
holder.currentBlogUrl = "http://little-cuteblog.blogspot.com/";
holder.currentBlogId = "7499447341535614647";
return holder;
});
}
</script>
<script type="text/javascript">
if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {
window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;

gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {
var el = document.getElementById(this['f']);
if (el) {
el.style.height = height + 'px';
}
});

gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});

registerGetBlogUrls();
}
</script>
<div id="div-1k08swf5gmdv4" style="width: 100%; "></div>
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['FACE_SIZE'] = '32';
skin['HEIGHT'] = "260";
skin['TITLE'] = "Followers";
skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#bbbbbb";
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#ff00ff";
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#ff00ff";
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#bbbbbb";
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#ff00ff";
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#ffffff";
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#ffffff";
skin['FONT_FACE'] = "normal normal 16px Kranky";
google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
{id: "div-1k08swf5gmdv4",
height: 260,
site: "06131241944068352891",
locale: 'en' },
skin);
</script>
</div>

Korang boleh laa rujuk code dalam scroll box kat atas nih. Cari codes yang seakan-akan codes dalam scroll box kat atas.

8. Copy codes tu and paste dalam notepad atau sticky notes dulu.
9. Then korang tukar balik dari Designer Template kepada Classic Template. Bolee ikut tuto INI.
10. Lepas tuh copy balik codes dalam notepad atau sticky notes tadi kat Edit Template HTML tu..paste je kat mana2 pon..lebih baik kalau paste dekat bahagian sidebar.
11. Preview & save!
                                                                                                                 credit : AtiQah Jaidin
kalau ade masalah tanye je k? ^_^ 
Blogger Alia Zainal said...

kenapa tak jadi eh?

 
Blogger Nur Sarah said...

tk jadi? cube try lagi! usaha tangga kejayaan!

 
Blogger Syafiqah Fiqah said...

thank , dah jadi :)

 

Post a Comment







Older Post | Newer Post